Αυτοκτονική Συμπεριφορά

Ψυχοπαθολογικές Καταστάσεις

από Χρήστος Φιοράκης
Δημοσιεύτηκε: Τελευταία ενημέρωση στις 5.7k αναγνώσεις

Κατανοώντας την αυτοκτονική συμπεριφορά

Σε πολλές περιπτώσεις, η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η κατανόηση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς προϋποθέτει την επίγνωση των προειδοποιητικών σημείων που δείχνουν ότι ένα άτομο μπορεί να κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν λεκτικές ενδείξεις, όπως η έκφραση συναισθημάτων απελπισίας ή επιθυμίας να πεθάνει, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αυξημένη χρήση ουσιών ή η παραχώρηση αντικειμένων. Επιπλέον, αλλαγές στη διάθεση, όπως μια ξαφνική βελτίωση μετά από μια περίοδο κατάθλιψης, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αυτοκτονική πρόθεση. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να έχει τάσεις αυτοκτονίας, είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του.  Ακούστε τον χωρίς να τον κρίνετε και ενθαρρύνετέ να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας , όπως έναν ψυχίατρο ή μια τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης κρίσεων.

geni

Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι η αυτοκτονία;

Η αυτοκτονία είναι η πράξη της σκόπιμης πρόκλησης του θανάτου. Αυτοτραυματισμός με πρόθεση το θάνατο. Αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η αυτοκτονία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών καταστάσεων, του στρες, ενός βαρύ τραύματος και των άσχημων γεγονότων της ζωής. Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας μπορεί να σκέφτεται να αυτοκτονήσει, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια.

Η αυτοκτονία είναι η δέκατη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Ένα άτομο πεθαίνει από αυτοκτονία περίπου κάθε 11 λεπτά. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 34 ετών, η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 34 έως 54 ετών .

Ποιες είναι οι καταστάσεις – παράγοντες κινδύνου – που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον να σκεφτεί την αυτοκτονία;

Αν και οι αιτίες ή αφορμές είναι πολλές που μπορεί να  να οδηγήσει έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο σε απόπειρα αυτοκτονίας   , υπάρχουν τουλάχιστον κάποια κοινά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας ενός ατόμου περιλαμβάνουν

Ατομικοί παράγοντες:

 • Έχει κάνει ξανά απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν.
 • Έχει κάποιο ιστορικό ψυχοπαθολογίας , όπως κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης, σχιζοφρένεια, αγχώδεις διαταραχές.
 • Έχει μακροχρόνιο πόνο ή Αναπηρία ή ανίατη ασθένεια.
 • Εκφράζει αισθήματα απελπισίας.
 • Έχει οικονομικά ή νομικά προβλήματα.
 • Έχει βίαιη ή παρορμητική συμπεριφορά.
 • Έχει προβλήματα κατάχρησης ουσιών όπως αλκοόλ ή ναρκωτικών.
 • Έχει εύκολη πρόσβαση σε μεθόδους αυτοτραυματισμού, όπως όπλα ή φάρμακα.

Παράγοντες σχέσεων:

 • Έχει ιστορικό σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης- ή παραμέλησης ή εκφοβισμού.
 • Περνάει καταστάσεις όπως χωρισμό, διαζύγιο ή θάνατο στενού ατόμου.
 • Έχει οικογενειακό ιστορικό θανάτου από αυτοκτονία.
 • Είναι κοινωνικά απομονωμένος- στερείται υποστήριξης.

Κοινοτικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί παράγοντες:

 • Ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια, ιδίως βοήθεια για καταστάσεις ψυχικής υγείας.
 • Δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως σε θεραπεία ψυχικών παθήσεων και κατάχρησης ουσιών.
 • Έχει την πολιτισμική ή θρησκευτική πεποίθηση ότι η αυτοκτονία είναι μια ευγενής επιλογή για την επίλυση ενός προσωπικού διλήμματος.

Ποια είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονίας;

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο μπορεί να σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή του περιλαμβάνουν:

 • Να είναι θλιμμένος ή κακόκεφος: Το άτομο έχει μακροχρόνια θλίψη και εναλλαγές της διάθεσης. Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία. Ακραίες διακυμάνσεις της διάθεσης
 • Ξαφνική απότομη ηρεμία: Το άτομο γίνεται ξαφνικά ήρεμο μετά από μια περίοδο κατάθλιψης ή κυκλοθυμίας (χωρίς εμφανείς αιτίες).
 • Απομάκρυνση από τους άλλους: Το άτομο επιλέγει να είναι μόνο του και αποφεύγει τους φίλους ή τις κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, χάνει το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε.
 • Αλλαγές στην προσωπικότητα, την εμφάνιση: Η στάση ή η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει, όπως το να μιλάει ή να κινείται με ασυνήθιστη ταχύτητα ή βραδύτητα. Επίσης, ξαφνικά ενδιαφέρονται λιγότερο για την προσωπική τους εμφάνιση. 
 • Ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου : Κοιμούνται πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από ό,τι είναι τυπικό για το συγκεκριμένο άτομο.
 • Παρουσιάζουν επικίνδυνη ή αυτοτραυματική συμπεριφορά: Το άτομο επιδεικνύει δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως το να οδηγεί απερίσκεπτα, να κάνει μη ασφαλές σεξ ή να αυξάνει τη χρήση ναρκωτικών ή/και αλκοόλ.
 • Βιώνει πρόσφατο βαρύ τραυματισμό: Παραδείγματα κρίσεων είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή κατοικίδιου ζώου, το διαζύγιο ή η διάλυση μιας σχέσης, η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, η απώλεια εργασίας ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
 • Βρίσκεστε σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης: Το άτομο μιλάει ότι αισθάνεται απελπισμένο, ότι δεν έχει λόγο να ζει, ότι είναι βάρος για τους άλλους, ότι αισθάνεται παγιδευμένο ή ότι βρίσκεται σε έντονο συναισθηματικό πόνο.
 • Κάνει ξαφνικά προετοιμασίες στις προσωπικές εκκρεμότητες: Το άτομο αρχίζει να βάζει σε τάξη τις προσωπικές του υποθέσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις σε φίλους και μέλη της οικογένειας, να χαρίζει προσωπικά αντικείμενα, να συντάσσει διαθήκη και να καθαρίζει το δωμάτιο ή το σπίτι του. Συχνά το άτομο αναζητά στο διαδίκτυο τρόπους για να πεθάνει ή να αγοράσει ένα όπλο. Μερικοί άνθρωποι γράφουν ένα σημείωμα πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας.
 • Απειλούν με αυτοκτονία ή μιλούν ότι θέλουν να πεθάνουν: Δεν το λένε όλοι όσοι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν και δεν το κάνουν πράξη όλοι όσοι απειλούν με αυτοκτονία. Ωστόσο, κάθε απειλή αυτοκτονίας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
 • Άσχημες ιδέες για τον εαυτό του: Μιλάει ότι είναι βάρος για τους άλλους. Έκφραση συναισθημάτων απελπισίας ή ότι δεν υπάρχει λόγος να ζει κανείς

Μπορεί να προληφθεί η αυτοκτονία;

Η αυτοκτονία είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και η πρόληψή της μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας και να υποστηριχθούν όσοι μπορεί να κινδυνεύουν.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των αυτοκτονιών είναι ο εντοπισμός και η παροχή θεραπείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών, οι οποίες συχνά συνδέονται με την αυτοκτονία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και άλλες μορφές υποστήριξης.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με την ψυχική υγεία και την αυτοκτονία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας και την παροχή πόρων για βοήθεια.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε δίπλα σε κάποιον που μπορεί να κινδυνεύει να αυτοκτονήσει, δείχνοντας υποστήριξη και κατανόηση και ενθαρρύνοντάς τον να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Είναι επίσης σημαντικό να αφαιρεθεί η πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα, όπως πυροβόλα όπλα και φάρμακα, για όσους κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν.

Συνοψίζοντας, η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί, αλλά απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει έγκαιρη αναγνώριση, παρέμβαση και υποστήριξη. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τη συζήτηση ή τη συμπεριφορά αυτοκτονίας και να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται.

front

Πρόληψη

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιος γνωστός μου μιλάει για αυτοκτονία;

Εάν ο φίλος ή το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αλλά μιλάει για αυτοκτονία και παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου για να βλάψει τον εαυτό του, λάβετε τον σοβαρά υπόψη σας. Αν μπορείτε, απομακρύνετε τυχόν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ενθαρρύνετέ τους να καλέσουν -ή να καλέσουν μαζί- υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία : 1018.

 

Εάν ο φίλος ή το αγαπημένο πρόσωπο φαίνεται να είναι εξαιρετικά ταραγμένο, μην αφήνετε το άτομο μόνο του. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το άτομο όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και ζητήστε άμεση βοήθεια. Καλέστε το EKAB 166  ή μεταφέρετε το άτομο σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )