Διαχείριση θυμού

Ψυχοπαθολογικές Καταστάσεις

από Χρήστος Φιοράκης
1.8k αναγνώσεις

Όλοι αισθάνονται κάποιες στιγμές θυμωμένοι.  Ο θυμός μπορεί να είναι μια θετική κατάσταση  επειδή μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας σε μία δυσφορική  φάση. Αυτό που κάνουμε όταν είμαστε θυμωμένοι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα.  Για παράδειγμα, ο θυμός που εκφράζεται με βία . Το να έχουμε γνώση του τρόπου έκφρασης και αναγνώρισης του θυμού  μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν καλύτερα τις φιλοδοξίες τους, να χειριστούν έκτακτες καταστάσεις και να λύσουν πιθανά προβλήματα.

geni

Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να προέρχεται από συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο πόνος, η ενόχληση και η δυσαρέσκεια. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ εκνευρισμό έως έντονη οργή.

Ο θυμός μπορεί να είναι επιβλαβής ή χρήσιμος, ανάλογα με τον τρόπο έκφρασής του και τις πράξεις μας.  Το να έχουμε γνώση του τρόπου έκφρασης και αναγνώρισης του θυμού με τους κατάλληλους τρόπους μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν στόχους, να χειριστούν έκτακτες καταστάσεις και να λύσουν προβλήματα. Ωστόσο, προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν οι άνθρωποι αποτύχουν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν το θυμό τους.

 

thermom

Συμπτώματα και Αιτίες

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του θυμού;

Ο θυμός ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, καθώς το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Αυτή είναι η αντίδραση του οργανισμού δηλώνει “μάχη ή φυγή”.

Μπορεί να νιώσετε σφίξιμο στο στήθος και σε εγρήγορση τους μύες. Μπορεί να νιώσετε ζέστη και έξαψη και να αρχίσετε να ιδρώνετε. Μπορεί να νιώσετε πίεση στο κεφάλι σας. Η καρδιά σας μπορεί να αρχίσει να χτυπάει δυνατά και να αναπνέετε πιο γρήγορα από το κανονικό.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καταπιεσμένου θυμού;

Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να αποτελεί βασική αιτία άγχους και κατάθλιψης. Ο θυμός που δεν εκφράζεται κατάλληλα μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις, να επηρεάσει την ηθικότητα της σκέψης και συμπεριφοράς και να δημιουργήσει ποικίλα σωματικά προβλήματα. Ο χρόνιος θυμός έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, πονοκεφάλους, δερματικές διαταραχές και πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, ο θυμός μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, η συναισθηματική και σωματική κακοποίηση και άλλες βίαιες συμπεριφορές.

 

Τι προκαλεί θυμό;

Ο θυμός μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις που θεωρούμε άδικες ή αν πιστεύουμε ότι κάποιος μας αδίκησε, μας ταπείνωσε ή έθεσε σε κίνδυνο την κοινωνική μας θέση.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε ορισμένες καταστάσεις που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια αντίδραση θυμού. Αν αισθανόμαστε αγανακτισμένοι ή καταβεβλημένοι, μπορεί να κινδυνεύουμε να εκφράσουμε θυμό.

Ο θυμός δεν αποτελεί από μόνος του κατάσταση ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η αντιθετική προκλητική διαταραχή, η διαταραχή συμπεριφοράς, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και η κατάθλιψη.

 

threa

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

Τι μέτρα μπορώ να λάβω για να διαχειριστώ το θυμό μου;

Όλοι αισθάνονται θυμωμένοι από καιρό σε καιρό. Αλλά σημασία έχει το πώς δείχνετε το θυμό σας. Αν δεν ελέγχετε το θυμό σας, μπορεί να οδηγήσει σε βία ή θυμωμένη συμπεριφορά, όπως φωνές, ρίψη αντικειμένων ή ορμητική έξοδο.

 • Προσπαθήστε να διακόψετε τον κύκλο του θυμού με πρακτικές όπως η βαθιά αναπνοή, η θετική ομιλία στον εαυτό σας ή η διακοπή των θυμωμένων σας σκέψεων. Αναπνεύστε βαθιά από το διάφραγμά σας. Επαναλάβετε αργά μια ήρεμη λέξη ή φράση όπως “χαλαρώστε” ή “ηρεμήστε”. Επαναλάβετε το στον εαυτό σας ενώ αναπνέετε βαθιά.
 • Αν το να εκφράσει κάποιος τον θυμό του είναι καλύτερα από το να τον κρατά μέσα του, τότε ο θυμός θα πρέπει να εκφράζεται με τον κατάλληλο τρόπο. Τα συχνά ξεσπάσματα θυμού είναι συχνά αντιπαραγωγικά και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους. Οι εκρήξεις θυμού είναι επίσης αγχωτικές για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σας σύστημα και μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας. Η εκμάθηση του τρόπου της διεκδικητικότητας είναι ο υγιής τρόπος για να εκφράσετε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Το να είστε διεκδικητικοί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της χρήσης θυμού σε αυτές τις καταστάσεις.
 • Αναζητήστε την υποστήριξη των άλλων. Συζητήστε τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να εργαστείτε για να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας.
 • Αν δυσκολεύεστε να συνειδητοποιήσετε πότε κάνετε θυμωμένες σκέψεις, κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις στιγμές που νιώθετε θυμωμένοι και καταγράψτε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας την ώρα που νιώθετε θυμωμένοι.
 • Προσπαθήστε να αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική γωνία της κατάστασης, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση ενός άλλου ατόμου.
 • Δεν είναι σωστό να εκφράζετε το θυμό σας με τρόπους που μπορεί να βλάψουν εσάς ή άλλους ανθρώπους ή αντικείμενα.
 • Μάθετε πώς να γελάτε με τον εαυτό σας και να βλέπετε το χιούμορ στις καταστάσεις.

Αν νομίζετε ότι έχετε προβλήματα στη διαχείριση του θυμού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

 • Δυσκολεύεστε μερικές φορές να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας όταν είστε θυμωμένοι;
 • Έχετε θυμώσει ποτέ και έχετε μετανιώσει αργότερα για αυτό που κάνατε;
 • Έχετε γίνει ποτέ βίαιος ή καταχρηστικός όταν έχετε θυμώσει;
 • Σας έχει σχολιάσει κανείς τη συμπεριφορά σας όταν είστε θυμωμένος;
 • Έχει προκαλέσει ο θυμός προβλήματα στις σχέσεις σας ή στην επαγγελματική σας ζωή;

Αν απαντήσατε “ναι” σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως θα θέλατε να σκεφτείτε να μιλήσετε με τον ψυχίατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τον θυμό σας.

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )