Κυκλοθυμία

Στατιστική ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας -
ICD10: F34.0

από Χρήστος Φιοράκης
Δημοσιεύτηκε: Τελευταία ενημέρωση στις 1.7k αναγνώσεις

Κυκλοθυμία
Cyclothymia (cyclothymic disorder)

Η κυκλοθυμία (κυκλοθυμική διαταραχή) είναι μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής που περιλαμβάνει συχνές εναλλαγές της διάθεσης με υπομανιακά και ήπια καταθλιπτικά επεισόδια. Είναι διαχειρίσιμη με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολύ συνάνθρωποι μα που παρουσιάζουν κυκλοθυμία και δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται θεραπεία.

geni

Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι η κυκλοθυμία;

Η κυκλοθυμία (κυκλοθυμική διαταραχή) είναι μια ηπιότερη μορφή της διπολικής διαταραχής. Περιλαμβάνει συχνές εναλλαγές της διάθεσης με υπομανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια.

Η διπολική διαταραχή είναι μια δια βίου διαταραχή της διάθεσης και κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί έντονες εναλλαγές στη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, την σκέψη και τη συμπεριφορά. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Μπορούν να διακόψουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες.

Τα άτομα με κυκλοθυμική βιώνουν επεισόδια υπομανίας και ήπιας κατάθλιψης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να συμβούν γρήγορα και ανά πάσα στιγμή. Ένα άτομο με κυκλοθυμία μπορεί να έχει σύντομες περιόδους φυσιολογικής διάθεσης (ευθυμία), αλλά αυτές οι περίοδοι διαρκούν λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.

 

Ποιον επηρεάζει η κυκλοθυμία (κυκλοθυμική διαταραχή);

Η κυκλοθυμία εμφανίζεται συχνότερα στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

 

Πόσο συχνή είναι η κυκλοθυμία (κυκλοθυμική διαταραχή);

Η κυκλοθυμία επηρεάζει περίπου το 0,4% έως 1% του γεινκότερου πληθυσμού.

Επειδή πολλά από τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας επικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κυκλοθυμία υποδιαγιγνώσκεται σημαντικά και διαγιγνώσκεται λανθασμένα.

thermom

Συμπτώματα και Αιτίες

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας (κυκλοθυμική διαταραχή);

Τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας περιλαμβάνουν διακυμάνσεις της διάθεσης που εναλλάσσονται μεταξύ επεισοδίων υπομανίας και ήπιας κατάθλιψης.

Ενώ οι μεταβολές της διάθεσης στις διπολικές διαταραχές Ι και ΙΙ συμβαίνουν σε διάστημα εβδομάδων, μηνών και μερικές φορές ακόμη και ετών, οι μεταβολές της διάθεσης στην κυκλοθυμία μπορεί να συμβούν αυθόρμητα σε σύντομες περιόδους – ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα.

 

Συμπτώματα υπομανίας στην κυκλοθυμία

Η υπομανία είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχετε μια περίοδο ασυνήθιστα αυξημένων, ακραίων αλλαγών στη διάθεση, στα συναισθήματά σας, στο επίπεδο ενέργειας και στο επίπεδο δραστηριότητας. Αυτό το “ανεβασμένο” επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και συμπεριφοράς πρέπει να συντελεί μια αλλαγή από τον συνηθισμένο εαυτό σας και να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Η υπομανία είναι μια λιγότερο σοβαρή μορφή της μανίας.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της υπομανίας περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη ενέργεια και λιγότερη ανάγκη για ύπνο.
 • Ταχεία ομιλία και αγωνιώδεις σκέψεις.
 • Εύκολη απόσπαση της προσοχής.
 • Αυξημένη εστίαση σε στόχους, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών, σχολικών και κοινωνικών στόχων.
 • Συμμετοχή σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες ή δραστηριότητες που στερούνται σωστής κρίσης, όπως καταναλωτικές εξάρσεις, απερίσκεπτες σεξουαλικές επαφές ή παρορμητικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
 • Υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο αυτοεκτίμησης.

Καταθλιπτικά συμπτώματα στην κυκλοθυμία

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει αισθήματα απελπισίας και μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβαναν παλαιότερα. Τα συμπτώματα των καταθλιπτικών επεισοδίων στην κυκλοθυμία είναι ηπιότερα από εκείνα της μείζονος  κατάθλιψης.

Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός καταθλιπτικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

 • Αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και ενοχής.
 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (τρώτε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο).
 • Δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία) ή δυσκολία να μείνετε ξύπνιοι (υπερυπνία).
 • Κόπωση ή σημαντική απώλεια ενέργειας.
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

 

Τι προκαλεί κυκλοθυμία;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την κυκλοθυμία. Πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση, καθώς η κυκλοθυμία, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή τείνουν να εμφανίζονται σε συγγενείς πρωτου βαθμού.

Τραυματικά γεγονότα ή εμπειρίες μπορεί να πυροδοτήσουν κυκλοθυμία σε ορισμένους ανθρώπους, όπως σοβαρή ασθένεια ή μεγάλες περίοδοι στρες.

microsc

Διάγνωση και εξετάσεις

Πώς διαγιγνώσκεται η κυκλοθυμία (κυκλοθυμική διαταραχή);

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διαγνώσουν την κυκλοθυμία, καθώς έχει πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως:

 • Μείζων καταθλιπτική διαταραχή.
 • Διπολική διαταραχή ΙΙ.
 • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.
 • Νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
 • Διαταραχές προσωπικότητας.

Για τη διάγνωση της κυκλοθυμίας, ο πάροχος μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία, όπως:

Φυσική εξέταση.
Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, το οποίο θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας, το ιστορικό της ζωής σας, τις εμπειρίες και το οικογενειακό ιστορικό.
Ιατρικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλούν τα συμπτώματά σας, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή η χρήση ουσιών.
Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση ή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο , για να την πραγματοποιήσει.

Οι επαγγελματίες διαγιγνώσκουν κυκλοθυμία όταν:

Τα συμπτώματά σας (εναλλασσόμενα υπομανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια) εμφανίζονται πολυ συχνά και  για τουλάχιστον δύο χρόνια. Για τα παιδιά και τους εφήβους, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για ένα έτος.
Δεν έχετε βιώσει περισσότερους από δύο μήνες χωρίς συμπτώματα.
Τα συμπτώματά σας δεν οφείλονται σε χρήση ουσιών ή σε παθολογικά αίτια.
Επιπλέον, τα συμπτώματα πρέπει να προκαλούν σημαντική δυσφορία ή να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα. Δεν μπορούν όμως να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να πληρούν τα κριτήρια είτε για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είτε για διπολική διαταραχή.

threa

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

Πώς αντιμετωπίζεται η κυκλοθυμία;

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κυκλοθυμία έχουν συμπτώματα αρκετά ήπια ώστε να μην αναζητούν ιατρική θεραπεία ή/και να μην πιστεύουν ότι έχουν κάποια ψυχική πάθηση.

Η θεραπεία της κυκλοθυμίας περιλαμβάνει συνήθως ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη στενοχώρια διδάσκοντάς σας να:

 • Να καταλάβετε  και να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας.
 • Να αντιμετωπίζετε τις στρεσογόνες καταστάσεις.
 • Να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε, αντιδράτε και επιλύετε προβλήματα.
 • Να βελτιώσετε την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους.

front

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί η κυκλοθυμία;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της κυκλοθυμίας

Ωστόσο, η αναζήτηση βοήθειας αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαταραχών στη ζωή και τις σχέσεις σας.

doc

Σημείωση

Η κυκλοθυμία είναι συνήθως ισόβια ασθένεια. Όμως η συνεχής θεραπεία, όπως η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας και να σας επιτρέψει να έχετε μια υγιή, γεμάτη στόχους ζωή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κυκλοθυμίας. 

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )