Αλκοόλ και Άγχος

από Χρήστος Φιοράκης
Δημοσιεύτηκε: Τελευταία ενημέρωση στις 370 αναγνώσεις

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (όπως κρασί, μπύρα ουίσκι και άλλα) θεωρείται από τον κόσμο ως τρόπος χαλάρωσης και καταπολέμησης του στρες της καθημερινότητας . Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοολούχου ποτού θα τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο χαλαροί και πιο χαρούμενοι. Ωστόσο, εάν κάποιος  αντιμετωπίζει κάποια μορφή άγχους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα . Μελέτες δείχνουν ότι το άγχος συνδέεται με αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια.

Γρήγορη πλοήγηση

duplichecker

Η δράση του αλκοόλ στον οργανισμό

Το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα των διαταραχών της ψυχικής υγείας, οι επιπτώσεις του είναι επιβλαβείς όχι μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού. (Άρθρο)

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες αναφέρεται ότι δρα ως χαλαρωτικό, έτσι ώστε μετά την κατανάλωση του να παρατηρηθεί ανακούφιση στα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα (σύντομα). Όταν καταναλώνεται αλκοόλ, διαταράσσονται οι χημικές ισορροπίες που συντελούνται στον εγκέφαλο. Το χαλαρό συναίσθημα που βιώνει κάποιος όταν πίνει ένα ποτήρι ποτό οφείλεται στις χημικές αλλαγές που προκαλεί το αλκοόλ στον εγκέφαλό. Το αλκοόλ αρχίζει να καταστέλλει το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέουμε με την αναστολή συμπεριφορών.

αλκοόλ,Αλκοόλ στρες,Αλκοόλ άγχος,εθισμός στο Αλκοόλ,εθισμοσ στο αλκοολ συμπτωματα,εθισμός

Τα ηρεμιστικά οφέλη που παρουσιάζει αρχικά το αλκοόλ μειώνονται γρήγορα και τα ευχάριστα συναισθήματα εξασθενίζουν. Η επιθυμία των ατόμων να αισθανθούν χαρούμενα καταλήγουν να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ σε τακτική βάση. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος αρχίζει να επηρεάζεται, με τους νευροδιαβιβαστές να μην μπορούν πλέον να μεταδίδουν σωστά εγκεφαλικές λειτουργίες. Πιο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με διαταραχές της ψυχικής τους υγείας, όπως η κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος ή γενικευμένο άγχος.

Ανοχή στο αλκοόλ

Κυριότερη παρενέργεια αυτής της συνήθειας είναι ότι όσο περισσότερο πίνετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανοχή σας για το αλκοόλ . Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χρειαστεί να πιείτε περισσότερο αλκοόλ για να έχετε το ίδιο ανακουφιστικό αποτέλεσμα .

Η μακροπρόθεσμη χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Εάν βασίζεστε στην κατανάλωση αλκοόλ για να μειώσετε τα προβλήματα άγχους σας, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και εξάρτηση από το αλκοόλ. Η αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί, σε δεύτερο χρόνο, την επιστροφή των συμπτωμάτων άγχους, που πολλές φορές αυτά είναι πιο έντονα από τις αρχικές εκδηλώσεις στρες . Το άτομο μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να πιει αλκοόλ ξανά για να προσπαθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Καθώς η ποσότητα που καταναλώνεται αυξάνεται, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων υπολειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται η ανοχή στο αλκοόλ. Για αυτόν τον λόγο, για να πάρετε ξανά τα ευχάριστα αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να αυξήσετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Μια τέτοια συμπεριφορά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Το άτομο μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να καταλήξει σε συνεχή ανάγκη κατανάλωσης αλκοόλ , εμφάνιση πλέον του αλκοολισμού

Αλκοολισμός

Ο αλκοολισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα υγείας και σχετίζεται και με διαταραχές άγχους. Είναι επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης κινδύνου για αυτοκτονία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό αυτοκτονικότητας είναι σημαντικά υψηλότερο σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού. Περισσότερο από το 2% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με χρόνιο αλκοολισμό στη ζωή τους καταλήγουν αυτόχειρες. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, τα άτομα με άγχος ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να γίνουν χρόνιοι χρήστες αλκοόλ. 

drinks

Η κατάσταση μεταξύ του αλκοολισμού και των διαταραχών άγχους δεν παρουσιάζει μόνο αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου αλλά και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην προσωπική ζωή του καταναλωτή. Ο αλκοολισμός επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά και την απόδοση στην εργασία. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους να χάσουν τις αναστολές τους και να συμπεριφερθούν παρορμητικά και επικίνδυνα .

Αλκοόλ και Οργανισμός

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αναστολή της έκκρισης φολικού οξέος, η οποία έλλειψη προδιαθέτει στην υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ποσότητα ορισμένων ορμονών στο σώμα όπως η αντιδιουρητική ορμόνη , που απαιτείται για τη συγκράτηση του νερού στο σώμα, μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοολ. Γι ‘αυτό, μετά την κατανάλωση , αυξάνεται η ανάγκη προς ούρησης. Η συχνή ούρηση υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες νερού στο σώμα, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι αφυδάτωσης. 
Η σοβαρή αφυδάτωση, που προκαλείται από την μέθη εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, με υπόταση, με ζάλη ή λιποθυμία, συμπτώματα που μπορούν εύκολα να συγχέονται με αυτά του άγχους ή που μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Η χρήση αντιφλεγμονωδών ή αγχολυτικών φαρμάκων πριν ή μετά την κατάποση αλκοόλ, η δυσανεξία στο αλκοόλ και η έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου είναι άλλοι λόγοι για τους οποίους το άγχος μπορεί να αυξηθεί ή να προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ. 

 

duplichecker

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )