Αρχική σελίδα Ψυχική Υγείαπερί Covid-19 Η άσκηση επηρεάζει θετικά την πρόγνωση της νόσου COVID-19

Η άσκηση επηρεάζει θετικά την πρόγνωση της νόσου COVID-19

Ενημέρωση περί Covid-19

από Χρήστος Φιοράκης
258 αναγνώσεις

Η άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, βελτιώνοντας την πρόγνωση της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “PLOS ONE“. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας ήταν σημαντικά χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που ήταν σωματικά αθλούμενοι πριν από την πανδημία και στη συνέχεια νόσησαν από την ασθένεια.

Η τακτική σωματική άθληση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών, βοηθώντας ιδιαίτερα στην καταπολέμηση ιογενών καταστάσεων όπως το COVID-19. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών.

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συστηθεί ως ένας τρόπος αύξησης της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2. Εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι ερευνητές έχουν συστήσει εναλλακτικούς μη φαρμακολογικούς τρόπους ενίσχυσης της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κρίσιμο βήμα για την αναχαίτιση της πανδημίας και τη μείωση του ποσοστού των συμπτωματικών COVID-19 στους πληθυσμούς.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα που προήγαγε η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση να είναι τα ποσοστά νοσηρότητας, θανάτου και ίασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βελτιώσει το ποσοστό ίασης του COVID-19. Όσον αφορά τα ποσοστά ίασης, καθώς και τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, τα οφέλη για την υγεία ήταν μεγαλύτερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου COVID-19 από ό,τι στις περιοχές χαμηλού κινδύνου.

πηγή: journals.plos.org/plosone/

φωτογραφίες: unsplash.com/

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )