Αρχική σελίδα Ψυχική Υγείαπερί Covid-19 Οι ασθενείς με σοβαρή νόσηση COVID-19 υποφέρουν από μια σειρά μοριακών αλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι ασθενείς με σοβαρή νόσηση COVID-19 υποφέρουν από μια σειρά μοριακών αλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ενημέρωση περί Covid-19

από Χρήστος Φιοράκης
130 αναγνώσεις

Οι ασθενείς που νοσούν από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 παρουσιάζουν μοριακές αλλαγές στους νευρολογικούς ιστούς παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, όπως δείχνει μια νέα μελέτη μικρού δείγματος με δέκα άτομα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα προβλήματα μνήμης που αναφέρουν τα άτομα που πάσχουν από “μακρά COVID-19”, μια κατάσταση κατά την οποία τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μελέτη είναι μικρή και πρέπει να επαναληφθεί από άλλους ερευνητές.

Οι πρώτες αναφορές για “εγκεφαλική ομίχλη” και επίμονα καρδιακά συμπτώματα σε επιζώντες του COVID-19 ώθησαν τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια να διερευνήσουν πώς ορισμένα μόρια, που ονομάζονται “υποδοχείς ρανοδίνης” (Ryanodine Receptor), επηρεάζονται στους ασθενείς με τη νόσο. Οι ελαττωματικοί υποδοχείς “ρανοδίνης” έχουν ενοχοποιηθεί για μια ποικιλία παθήσεων, από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις έως τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer) .

Εντός των νευρώνων, οι ελαττωματικοί υποδοχείς ρανοδίνης έχουν προηγουμένως συνδεθεί με την αύξηση της Φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνη Tau (p-Tau, 181-p), ένα γνωστό χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Κολούμπια διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα Φωσφορυλιωμένη πρωτεΐνη Tau στους εγκεφάλους των ασθενών με COVID-19, εκτός από ελαττωματικούς υποδοχείς ρανοδίνης . Το φωσφορυλιωμένο Τau βρέθηκε σε περιοχές όπου το Τau συνήθως εντοπίζεται σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και σε περιοχές όπου δεν εντοπίζεται συνήθως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φωσφορυλιωμένο Τau σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να αποτελεί ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο και μπορεί επίσης να συμβάλλει σε άλλα νευρολογικά συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με COVID-19.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, μαζί με πρόσθετες αλλαγές που βρέθηκαν στον εγκέφαλο, οι ερευνητές θεωρούν ότι η χαρακτηριστική σοβαρή ανοσολογική αντίδραση του COVID-19 προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας των υποδοχέων της ρανοδίνης .


Βιβλιογραφία: Small study finds Alzheimer’s-like changes in some COVID patients’ brains, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203122947.htm

πηγή: Science Daily

φωτογραφίες: www.cuimc.columbia.edu

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )