Αρχική σελίδα Ψυχική ΥγείαΕνδιαφέροντα Απώλεια προσοχής – προβλήματα συγκέντρωσης (σε ενήλικες)

Απώλεια προσοχής – προβλήματα συγκέντρωσης (σε ενήλικες)

από Χρήστος Φιοράκης
2.8k αναγνώσεις

Οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και συγκέντρωσης είναι η αδυναμία ενός ατόμου να επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή μια περίσταση. Οι διαταραχές της προσοχής μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες, να εμφανίζονται για σύντομο χρονικό διάστημα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά αυτές οι διαταραχές συγκέντρωσης συνδέονται με την παρορμητικότητα ή την υπερκινητικότητα του ατόμου.

Λόγω του ανοργάνωτου τρόπου ζωής μας και των πολλών δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλεκόμαστε, η συχνότητα εμφάνισης διαταραχών συγκέντρωσης και προσοχής αυξάνεται. Αυτά μπορεί να είναι τόσο πιο δυσάρεστα και ενοχλητικά όσο πιο σημαντικά πράγματα χάνονται.

Παρόλο που μερικές φορές οι διαταραχές συγκέντρωσης και προσοχής αποτελούν πραγματική αιτία ανησυχίας για το ενδιαφερόμενο άτομο, τις περισσότερες φορές οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου και όχι σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

απώλεια συγκέντρωσης - προσοχής

Αιτίες της απώλειας προσοχής και προβλήματα συγκέντρωσης

Ο κύριος μηχανισμός για τις διαταραχές συγκέντρωσης είναι η αστάθεια των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες επηρεάζουν τη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Αυτή η ορμονική ανισορροπία παρατηρείται συνήθως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον, μπορούν να προσδιοριστούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι, λόγω της παρουσίας τους, μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη διαταραχών συγκέντρωσης:

 • Ψυχοσυναισθηματικό στρες
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Χρήση ναρκωτικών
 • Στέρηση ύπνου
 • Ηχορύπανση
 • Αυθόρμητες μεταβολές της θερμοκρασίας
 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (όπως η ξαφνική διακοπή του καφέ κ.λπ.)
 • Φόβος
 • Αίσθημα νευρικότητας
 • Προβλήματα στην οικογενειακή ή επαγγελματική ζωή
 • Ακραία κόπωση
 • Διαταραχές ύπνου.

Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της συγκέντρωσης περιλαμβάνουν:

 • Άγχος
 • Διαταραχές  πανικού
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD)
 • Μολυσματικές ασθένειες
 • Μεταβολικές ασθένειες
 • Εγκεφαλικό Αγγειακό Επεισόδιο.
απώλεια μνήμης τρίτης ηλικίας

Κλινικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με διαταραχές συγκέντρωσης

Οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής συχνά συνοδεύονται από μια σειρά κλινικών εκδηλώσεων που αφορούν ειδικά τη σφαίρα της σκέψης, όπως:

 • Δυσκολία στη σκέψη
 • Αποπροσανατολισμός
 • Δυσκολία οργάνωσης
 • Διαταραχές μάθησης 
 • Προβλήματα ορθολογικής
 • Αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα (αίσθημα “ονειροπόλησης”)
 • Απώλεια λόγου (αφασία)
 • Άγχος
 • Διαταραχές μνήμης
 • Δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν ξεκινήσει.

Οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής που εμφανίζονται στο πλαίσιο διαφόρων παθήσεων μπορεί επίσης να συνοδεύονται από άλλες κλινικές εκδηλώσεις που είναι ειδικές για αυτές.

Έτσι, οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής στο πλαίσιο των λοιμωδών νοσημάτων μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη, αλλοιωμένη γενική κατάσταση, πονοκέφαλο, πρησμένους και διογκωμένους λεμφαδένες, εξάνθημα, ναυτία, εμετό, πόνο στον αυχένα, λήθαργο, σπασμούς.

Οι ειδικές διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής που εμφανίζονται σε διάφορες μεταβολικές διαταραχές μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία), κόπωση, σύγχυση, δύσπνοια, πολυουρία ή ολιγουρία, ναυτία, έμετο, μυϊκή αδυναμία, λιποθυμία, απώλεια ή αύξηση βάρους, αυξημένη δίψα, αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος, δυσανεξία στο κρύο ή τη ζέστη, εφίδρωση κ.λπ.

Η απώλεια προσοχής και η δυσκολία συγκέντρωσης σε άτομα που έχουν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συνοδεύεται από τις ακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις: αυθόρμητος και έντονος πονοκέφαλος, φωτοφοβία, διαταραχές βάδισης, διαταραχές της ισορροπίας και του συντονισμού, μούδιασμα, ζάλη, παραισθησία, γενικευμένη αδυναμία, ναυτία, έμετος, σύγχυση, ανεξήγητες πτώσεις, απώλεια συνείδησης, απώλεια μνήμης, διαταραχές ομιλίας και σκέψης, διαταραχές όρασης, αλλαγές συμπεριφοράς και προσωπικότητας κ.λπ.

Οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής που χαρακτηρίζουν τις αγχώδεις καταστάσεις συνοδεύονται από διαταραχές του ύπνου, αδυναμία χαλάρωσης, τρόμο, μυϊκές συσπάσεις, αίσθημα “σφιξίματος” στο στήθος, ξηροστομία, εφίδρωση, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, απώλεια βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αίσθημα εσωτερικής ανασφάλειας, ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα ψυχοσωματικής έντασης, φόβο, αίσθημα ευαλωτότητας κ.λπ.

Οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής που σχετίζονται με τις καταθλιπτικές καταστάσεις μπορεί να συνοδεύονται από τις ακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις: διαταραχές του ύπνου, συχνοί εφιάλτες, απώλεια βάρους, πονοκέφαλος, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, νευραλγία, αδιαφορία για τον εαυτό και τους γύρω ανθρώπους, κόπωση, ασθένεια, θλίψη, ψυχικά βάσανα (ηθικός πόνος), χαμηλή αυτοεκτίμηση, απαισιοδοξία, ανησυχία, εσωτερική ένταση, ανηδονία (έλλειψη ικανότητας να διασκεδάζει κανείς), χαμηλή αυτοπεποίθηση, υποχώρηση στο παρελθόν, σκέψεις θανάτου, έλλειψη ελπίδας κ.λπ.

Οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής που χαρακτηρίζουν την ελλειμματική υπερκινητική διαταραχή προσοχής (ΔΕΠΥ) μπορεί να συνοδεύονται από υπερβολική υπερκινησία του ενδιαφερομένου. Τα άτομα αυτά, εκτός από τις διαταραχές της προσοχής και της προσοχής τους, συνήθως μιλούν υπερβολικά, δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητα, νευριάζουν, δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητα, δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους, δεν μπορούν να εκτελέσουν εργασίες, δεν μπορούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν οδηγίες, ξεχνούν και χάνουν συχνά πράγματα.

απώλεια προσοχής και προβλήματα συγκέντρωσης

Υπάρχει θεραπεία για απώλεια προσοχής και προβλήματα συγκέντρωσης σε ενήλικες;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την καταπολέμηση της απροσεξίας και των διαταραχών συγκέντρωσης: διορθώνοντας και απομακρύνοντας τους αιτιολογικούς παράγοντες.
Εάν η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης οφείλεται στους εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω, συνιστάται η τροποποίηση του τρόπου ζωής με την εγκατάλειψη φαύλων συνηθειών (αλκοόλ, καφές ή ναρκωτικά), την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής (χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και θερμίδες), σεβασμός των ωρών ύπνου (τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου ανά νύχτα), τήρηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης, εγκατάλειψη της λήψης φαρμάκων χωρίς συνταγή, εξάλειψη των ψυχοσυναισθηματικών στρεσογόνων παραγόντων, καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου και της κόπωσης με ξεκούραση.
Σε περίπτωση διαταραχών συγκέντρωσης και προσοχής που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικών διαταραχών που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο, συνιστάται η λήψη φαρμάκων που δρουν ρυθμίζοντας τα επίπεδα των ορμονών.
Εάν οι διαταραχές της απροσεξίας και της συγκέντρωσης οφείλονται στην παρουσία ορισμένων παθήσεων, συνιστάται ιατρική συμβουλή και κατάλληλη θεραπεία.
Η θεραπεία της ΔΕΠΥ περιλαμβάνει συμπεριφορική θεραπεία και ορισμένα φάρμακα, όπως αμφεταμίνες, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά.
Εκτός από τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται με αγχολυτικά.
Για την καταπολέμηση της κατάθλιψης συνιστώνται γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά.
Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει την ταχεία αποκατάσταση της εγκεφαλικής αιματικής ροής στην περίπτωση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων ή τη μείωση της τοπικής αιμορραγίας μέσω της μείωσης της σαγματικής πίεσης σε αυτό το επίπεδο στο πλαίσιο του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων ανάλογα με το παθογόνο που εμπλέκεται (αντιβιοτικά στην περίπτωση των βακτηριακών λοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη και αντιιικά φάρμακα στο πλαίσιο των ιογενών λοιμώξεων κ.λπ.).

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία:

Harrison’s Principles of Internal Medicine, 20 Edition, McGraw-Hill Professional 

What Makes You Unable to Concentrate?, link: https://www.healthline.com/health/unable-to-concentrate

Attention and concentration problems, link: https://synapse.org.au/fact-sheet/attention-and-concentration-problems/

Διαβάστε επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Μέλος του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο www.fiorakis.gr έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη διάγνωση – θεραπεία και συμβουλή των εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ο χρήστης θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό ή στο ΕΚΑΒ (τηλέφωνο: 166) . Η χρήση των πληροφοριών της ιστοσελίδας, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. ( Περισσότερα ) . Η ιστοσελίδα εναρμονίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( άρθρο 18 )